Haberler

Bahreyn: Hz. Abdülbaha Onuruna, Birlikte Yaşama Konulu Milli Çapta Bir Toplantı Düzenlendi

Hz. Abdülbaha’nın Suudunun yüzüncü yılı: Temsilciler ruhani bir atmosferde bu önemli olaya kendilerini hazırlıyor

MANAMA, BAHREYN — Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Khalifa’yı temsil eden Şeyh Khalid bin Khalifa Al Khalifa, Hz. Abdülbaha’nın suudunun yüzüncü yılı münasebetiyle Bahreyn Bahaileri tarafından cumartesi günü düzenlenen bir resepsiyona dair takdirlerini dile getirdi.

Aynı zamanda Kral Hamad, Barış İçinde Bir Arada Yaşama Küresel Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı olan Dr. Sheikh Khalid bin Khalifa Al Khalifa, “Barış çağrısında bulunan, yaşamını ve tüm çabalarını insanlığa hizmet etmeye adayan eşsiz ve önemli bir şahsiyeti anmak için bizleri dünyanın farklı yerlerindeki Bahai kardeşlerimizle bir araya getirdikleri için Bahai Toplumuna teşekkür ediyoruz,” demiştir.

 

Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Khalifa'yı temsil eden Şeyh Khalid bin Khalifa Al Khalifa, Hz. Abdülbaha'nın vefatının yüzüncü yılı münasebetiyle cumartesi günü gerçekleştirilen toplantıda yaptığı konuşma esnasında

 

Devletin resmi haber ajansı ve diğer büyük ulusal haber kuruluşları tarafından haberi yapılan toplantıda, Hz. Abdülbaha’nın hayatı ve O’nun barış ve birliği teşvik etme çabaları üzerine anlayış geliştirmek üzere hükümet yetkilileri, akademisyenler, gazeteciler ve dini liderler bir araya geldi.

Dar Al-Bilad gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Abdulnabi Al-Shoala duygu ve düşüncelerini, “Bu toplantı, Hz. Abdülbaha’nın hepsi de kadın erkek eşitliği, sevgi ve tüm insanların bir arada yaşaması temellerine dayanmakta olan fikirlerinin, başarılarının ve eylemlerinin bir kabulünü temsil etmektedir,” sözleriyle dile getirmiştir.

 

Davetliler, Bahai Dini’nin tarihini, Hz. Abdülbaha'nın toplumsal gelişmeye yaptığı katkıların açıklamalarını ve O'nun barış ve insanlığın birliği hakkındaki yazılarını sunan sergiyi de ziyaret etme fırsatı buldular.

Al-Shoala, sözlerine “Hz. Abdülbaha’nın yaşamı, tüm dinlere saygının ve kabulün, Allah’ın birliğinin ve tüm insanlığın tek bir inanç altında birleşmesinin timsali olan bir yaşamdı. Bu O’nun vizyonuydu ve herkesin hayalini kurduğu şey de bu,” diyerek devam etti.

Diğer bir katılımcı, Eğitim Bakanlığı Medya Direktörü Fawaz Alshurooqi, Hz. Abdülbaha’nın mesajını “gezegendeki her ruhun desteklemesi gerektiğini” vurgulayarak konuşmasını, “O’nun çağrısı, dünyanın meydan okumalarını ve sorunlarını çözmek için birlik ve dayanışma çağrısıdır. Fikirleri zamanının ötesindeydi,” sözleriyle tamamlamıştır.

 

Fotoğrafta Bahreyn Bahaileri temsilcileri Nuha Karmustaji (solda), Badie Jaberi (ortada) ve Şeyh Khalid bin Khalifa Al Khalifa.

 

Toplantıdaki birçok katılımcı, Hz. Abdülbaha tarafından açıklanan ilkelerin dönüştürücü gücünden bahsetti. Bahreyn Üniversitesinden Yardımcı Doçent Sharaf Al-Mezaal, “Bu akşam dünya çapında tanınmış bir şahsiyetin vefatının yüzüncü yılın anmak üzere toplandık. Bizler Bahreyn’de birleşmiş bir halk olarak O’nun örneğini memnuniyetle karşılıyor ve hatta neşe duyuyoruz. O bir arada yaşamayı ve evrensel barış ilkesini tüm dünyada yaygınlaştırmaya çalışmıştır,” sözleriyle duygularını dile getirmiştir.

Dr. Al-Mezaal ayrıca, bu ilkeleri ne kadar çok insan benimserse, “barış ve birliğin de Bahreyn’de o kadar çok yayılacağını” ifade etmiştir.

 

Toplantıda Bahreynli şair İbrahim Al Ansari, Hz. Abdülbaha’nın hayatından hikâyeler okudu ve bir sanatçı da o esnada hikâyenin bazı bölümlerini kum sanatını kullanarak resmetti.

 

Son yıllarda Bahreyn’de “barış içinde bir arada yaşama” konusu kamu bilincinde giderek daha ön saflarda yer almaya başladı. Bahai toplumunun temsilcilerinden Badie Jaberi, Bahailerin bu diskura katkıda bulunma çabalarından, özellikle de dinin sosyal uyumu teşvik etmedeki rolünden bahsetti.

Dr. Jaberi, “Şu anda önümüzde beliren çeşitlilik, Hz. Abdülbaha’nın örneklediği şeyin, yani dinin insanlar arasındaki sevgi ve birliğin nedeni olması ve onların aralarındaki farklılıkları aşmalarını sağlaması gerektiğinin en güzel yansımasıdır,” dedi.

“Din, doğruluğu, merhameti ve bağışlamayı teşvik ettiğinde, tüm dinlerin inananlarının yan yana yaşayabilecekleri ve topluma hizmet edebilecekleri ortak bir temel oluşur.”

 

 

Toplantı için hazırlanan ve katılımcılara dağıtılan bu kitapçık (Arapça ve İngilizce olarak), Hz. Abdülbaha’nın yaşamının kısa bir tarihini ve yazılarından bir seçkiyi içermektedir. Kitapçıkta ayrıca Hz. Abdülbaha’nın olağanüstü karakterine dair, İmam Şeyh Muhammed Abdo, Prens Muhammed Ali Tawfiq, Şeyh Ali Youssef, Ameer Al-Bayan Prince Shakib Arslan, Ameen Al-Rihani, Halil Cibran, Auguste-Henri Forel ve Leo Tolstoy da dahil olmak üzere Doğu’daki ve Batı’daki çağdaşlarının O’nun hakkında yazdıkları yazılar da bulunmaktadır.

 

 

Bu makalenin orijinaline ulaşmak için: https://news.bahai.org/story/1546/

Bu yazıyı paylaşmak için: